Dogadjaj dana

Info + > Vrsac, premijerka Srbije Ana Brnabic obisla je Trening centar Vazduhoplovne akademije, pokrivanje i text

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас, приликом обиласка Тренинг центра Ваздухопловне академије у Вршцу, који је у процесу реконструкције, да улагање у ту образовну установу има стратешки значај, јер ће до 2030. године бити значајно повећане потребе за кадровима у авио-индустрији.

Брнабић је у изјави новинарима, након обиласка инфраструктурних објеката, писте и хангара, где је упозната са тим како ће тај центар изгледати по завршетку реконструкције, подсетила на то да се и у Београду ради један део Ваздухопловне академије.

Овај у Вршцу је већи и важнији за обуку и школовање кадрова, рекла је премијерка, прецизиравши да је укупна инвестиција за Београд и Вршац 67 милиона евра, а да је до сада инвестирано 12,7 милиона евра.

Ми гледамо на Вршац као на место које ће се конкурентно позиционирати у овој области, тако да услиши и европске и светске потребе. То је град вина и фармацеутске индустрије, али и ваздухопловства, а ова академија је један од његових симбола, нагласила је она.

Брнабић је додала да је упозната са тим колико су и грађани Вршца, али и сви у овом делу Србије, били незадовољни када је 2011. године Ваздухопловна академија угашена и напуштена, као и толико фабрика по Србији.

Премијерка је, наводећи да су сада нова времена, подсетила на то да се данас у тој академији школују наши, али у првој генерацији и кадрови из региона, за сада студенти из Црне Горе и Северне Македоније.

Председница Владе је изразила наду да ће многи од њих и након студија остати у Србији, јер је потреба за тим радним местима велика и то од како је у нашу земљу дошла реномирана немачка компанија МТУ, која ће нудити добро плаћена радна места.

До краја године ће, како је истакла, бити расписана јавна набавка за још два авиона, један хеликоптер и за додатне симулаторе, чиме се ствара прави европски центар изврсности у Вршцу, који се надовезује на оно што се ради у Београду.

Премијерка је, такође, истакла да у Вршцу данас не постоје велики економски и привредни проблеми, као и да је незапосленост само 6,5 одсто.

Ове године смо, како је навела, додатно подржали још две инвестиције у Вршцу, од којих је једна домаћа, а једна чешка, и то је још додатних 200 радних места.

На овај начин Вршац поново враћамо у центар Србије и овог дела Европе као образовни центар, истакла је она и у том смислу изразила очекивање да ће за две-три године тај град врвети од страних студената, чиме ће добити још једну перспективу.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је да ће сви студенти који буду завршили школовање у овој образовној установи имати извесност у погледу запошљавања, а да ће кроз модел дуалног образовања стицати знања у реномираним компанијама – „Ер Србија“, „MTU“, SMATSA.

Он је навео да су оснивање ове академије у мају и Тренинг центра пре годину дана, били пионирски кораци у смислу обезбеђивања дуалног образовања не само на нивоу средње стручног образовања, већ и на нивоу високог образовања.

Ружић је указао и на чињеницу да данас у првој генерацији има 72 студента, што говори у прилог томе да ће систем профункционисати на најбољи начин и да ће то бити један од најпрестижнијих тренинг центара не само у региону, већ и у Европи.

Први потпредседник Владе је навео податак да је цена обуке за пилоте у Шпанији 100.000 евра, у Пољској 72.000, а да ће у нашој земљи обука коштати више од 50.000 евра.

Према његовим речима, очекује нас отварање 12 тренинг центара где ће бити систем формалног и неформалног образовања, односно где ће студенти моћи да овладају потребним знањима и вештинама сходно својим афинитетима и да се интегришу у привредни систем.

Модел дуалног образовања показује значајну чињеницу, а то је да је Србија постала једна од најатрактивнијих инвестиционих дестинација у региону, предочио је Ружић.

Он је указао на то да чињеница да више од 70 одсто укупних инвестиција у региону иде на нашу земљу, говори о томе да ми као образовни систем идемо у корак са временом и стварамо кадрове који су потребни за све реномиране компаније које долазе у Србију.

Директор Ваздухопловне академије у Вршцу Горан Цвијовић појаснио је да се укупна инвестиција односи на опремање и реконструкцију инфраструктурних објеката Тренинг центра и дела Тренинг центра у Београду.

Прво ће, како је прецизирао, бити реализована реконструкција смештајног капацитета за студенте, капацитета за исхрану, али и набавка неопходних авиона - два двомоторна авиона, један једномоторни хеликоптер и симулатор за Ербас А320.

То нам је важно јер нећемо да радимо само основне обуке, него покушавамо да развијамо тренинг центар тако да имамо обуку од почетне до обуке за одређени тип авиона. Концепирамо Тренинг центар пре свега према потребама националне авио-компаније, али и према потребама тржишта како у Европи, тако и у свету, закључио је Цвијовић.

User login

Username:
Password:
register...

Najava događaja

04. Decembar 2021

  • Loznica/Gornje Nedeljice - predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti Jadarskom kraju.
  • Sombor - Turistička organizacija Sombora organizuje 12. Međunarodni festival vina i hrane „Ravangrad Wine Fest".

Pretraga

Pretraga arhive

 |  Naslovna |  O nama |  Kontakt |  Mapa sajta |