Dogadjaj dana

Info + > Beograd, premijerka Srbije Ana Brnabic obisla zgradu nekadasnje Lozionice, na cijem mestu je planirana izgradnja kreativno-inovatinvnog multifunkcionalnog centra, pokrivanje i text

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će devastirana Ložionica kod Mostarske petlje, koja je pod zaštitom države, postati multifunkcionalni kreativni centar, a da bi radovi na ovom objektu trebalo da počnu u junu 2022. godine.

Brnabić je, nakon obilaska zgrade Ložionice, podsetila na to da je Vlada Srbije raspisala arhitektonsko-urbanistički konkurs za idejno rešenje, pri čemu je rok za podnošenje radova 29. oktobar, a rezultati konkursa će biti poznati 15. novembra.

Ovo je san koji sanjamo godinama, da ovaj prostor koji je pod zaštitom države, vratimo građanima, pre svega mladima, umetnicima i stvaraocima, rekla je premijerka.

Prema njenim rečima, Ložionica neće promeniti izgled, što će biti izazov za arhitekte koji treba da je sačuvaju, a i da joj donesu novu energiju.

Ovo je međunarodi konkurs, ali nadam se da će pobediti neko naš, rekla je Brnabić i poručila da će posle naučno-tehnoloških parkova u više gradova i data centra u Kragujevcu ovaj projekat potvrditi da je Srbija lider u inovacijama.

Direktor Kancelarije za IT Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović istakao je da je Ložionica bila industrijsko čudo 1925. godine kada je sagrađana, kao i vodotoranj koji je napajao lokomotive vodom.

On je podsetio i na to da je Ložionica 1926. godine, kada je počela sa radom, bila namenjena parkiranju lokomotiva i njihovoj popravci i mogla je da primi više od 30 lokomotiva.

Ispred nje će se urediti jedan prelepi trg na mestu gde su se okretale lokomotive, to će sigurno biti trg koji će biti najviše posećen i od starih i od mladih. Treći segment je vodotoranj, a četvrti deo je aneks zgrade koji će služiti informacionim tehnologijama i digitalizaciji, rekao je Jovanović.

On je precizirao da se očekuje izgradnja ukupno oko 14.000 kvadratnih metara i da Ložionica postane epicentar kreativnih industrija, stvaralašta, digitalizacije, eletronske uprave, te da tu dolaze mladi stvaraoci.

Jovanović je pozvao još jednom arhitekte da se jave na konkurs koji je u toku.

Viša savetnica premijerke Ana Ilić rekla je da će se stari železnički objekat pretvoriti u inovativni kreativni centar i da će privlačiti naše građane, ali i turiste.

Ovo će biti prvi, ali ne i jedini takav centar, rekla je Ilić ukazujući na to da je interesovanje za konkurs već ogromno.

User login

Username:
Password:
register...

Najava događaja

28. Oktobar 2021

  • Beograd - sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova NR Kine Vang Jiem, sastanak državnih delegcija Srbije i Kine i obraćanje nakon sastanka.
  • Novi Sad - predsednik Pokrajinske Vlade Vojvodine Igor Mirović prima šefa Misije OEBS-a u Srbiji ambasadora Jana Bratua.
  • Požarevac - direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević i vladika Ignatije obilaze Kazneno-popravni zavod Zabela i prisustvuju osvećenju novoigrađenog Hrama Svetih apostola Petra i Pavla.
  • Dimitrovgrad - sastanak i izjave pomoćnice ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandre Čamagić i predsednika opštine Vladice Dimitrova.
  • Pirot - sastanak i izjave pomoćnice ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandre Čamagić i gradonačelnika Vladana Vasić, a zatim obilaze Centar za socijalni rad.
  • Beograd - RATEL predstavlja aktuelna dešavanja u sajber prostoru, kao i pregled aktivnosti Nacionalnog CERT-a u prethodnoj godini.
  • Beograd - konferencija za medije Vaterpolo kluba Novi Beograd.

Pretraga

Pretraga arhive

 |  Naslovna |  O nama |  Kontakt |  Mapa sajta |