Dogadjaj dana

Info + > Opovo, ministar za regionalni razvoj Milan Krkobabic u poseti povrtarskoj zadrugu Stari Banat u selu Sakule_pokrivanje (saopstenje u TEXTu)


Бројни су купци великих трговинских ланаца свежег, исецканог поврћа са ознаком ЗЗ Стари Банат.


Министар Кркобабић данас је са својим сарадницима посетио ову задругу која је добила 6,6 милиона динара из Буџета Републике Србије, као подстицај за свој рад.


„Ово је пример да једно село захваљујући задрузи има свој погон у коме двадесетак породица може да нађе своју егзистенцију. Производ које пољопривредници произведу адекватно третиран и упакован овако се лако и директно стиже до купаца. Зато су нам и нужне задруге и веома ме радује што је од почетка овог пројекта Владе Србије до данас чак 633 села добило задругу “ рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој приликом посете општини Опово у Јужнобанатском управном округу и подсетио да је држава спремна да и ове године помогне домаћине Србије удружене у задруге.
Обиласку задруге присуствовали су и председник Академијског Одбора за село Српске академије наука и уметности академик Драган Шкорић, председник задружног савеза Војводине Радислав Јованов, проф.др Жарко Илин са пољопривредног факултета у Новом Саду и агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, као и представници пољопривредних служби и земљорадничких задруга из поменутог округа.
Проф.др Жарко Илин рекао је да је ово сјајан пример, модел у првој фази по узору на европске где један погон окупља произвођаче из више села и има у перспективи интензивирање производње. „Оваквим погонима који олакшавају доступност повртарских производа становништву, утиче се директно на квалитет исхране људи јер основу здраве исхране чини пре свега поврће и воће, а после житарице и остале намирнице. Овакви задружни погони треба да буду окосница и срж малих места, а Србија је озбиљан произвођач поврћа са све већом перспективом у Европи и свету“
ЗЗ „Стари Банат“ је основана 2017. године, а из државног  Програма за развој задругарства добила је 6,6 милиона динара за машине за обраду и резање поврћа, вакум машину и уређај за прање, резање и сушење поврћа. Своје производе задруга пласира великим трговинским ланцима у Србији.
Александар Јовановић, директор ове задруге, истакао је колико је ова опрема допринела да задруга крене у корак са савременим потребама друштва и додао да је задруга у пројекат уложила и 100.000 евра сопствених средстава.
Ове године у Буџету Републике Србије планирано је нових 580 милиона динара намењених задругарству.


User login

Username:
Password:
register...

Najava događaja

08. Jul 2020

  • Beograd - obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića
  • Beograd - potpisivanje ugovora u Ministarstvu pravde za dodelu sredstava iz oportuniteta
  • Novi Sad - KZN ppkrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića povodom episemiološke situacije
  • Sjenica - ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao pripadnike Uprave za vojno zdravstvo i jednicice ABHO Vojske Srbije

Pretraga

Pretraga arhive

 |  Naslovna |  O nama |  Kontakt |  Mapa sajta |